Gretha van der Veen

Ik hou van mensen en het verhaal achter de mens. Jarenlang werkte ik met ze in mijn schoonheidssalon. Ik werd hier erg gelukkig van mijn bijdrage in het welzijn van mijn klanten en merkte dat ze graag hun verhaal bij mij kwijt wilden en dankbaar waren voor het luisterend oor dat ik bood.

In 2011 overleed mijn moeder na een lang ziekbed. Met mijn vader, broer en zussen hadden we heel duidelijk voor ogen hoe het afscheid er uit moest zien en we wilden hierin vooral zelf de regie houden. Toch was de uitvaartverzorgster er op alle momenten dat wij haar nodig hadden. Ik was erg onder de indruk van die onzichtbare, maar toch aanwezige en liefdevolle rol, die zij vervulde. Ik voelde dat hierin ook een rol voor mij was weggelegd.

Na het volgen van de opleiding bij Docendo en een stage werd ik meteen op de proef gesteld; het regelen van de uitvaart van mijn vader. Ik merkte dat mijn sterke punten, plannen en organiseren, goed samengingen met het tonen van mijn eigen kwetsbaarheid. Met mijn eigen verhaal van verlies ben ik goed in staat het verhaal en de emoties van nabestaanden te herkennen en begrijpen.

Voor mij was de cirkel rond. Ik had het vak gevonden waar ik, inmiddels al zeven jaar, mijn ziel en zaligheid in kan leggen. Het meegeven van een warm en liefdevol afscheid, met oog voor symbolen en rituelen, is het laatste wat je kunt doen in het emotionele proces van verlies.

Janneke Wiersema

Na 40 jaar in de gezondheidszorg gewerkt te hebben is het maken van nieuwe stappen soms erg verfrissend en moet je dingen loslaten en luisteren naar je gevoelens om weer nieuwe ervaringen op te doen in het leven. Mijn passie is altijd de gezondheidszorg geweest. De laatste 27 jaar heb ik op een afdeling voor oncologiepatiënten gewerkt. Ik was hun aanspreekpunt en ondersteunde de patiënten bij een goede voortgang en begeleiding tijdens hun behandeling. Hierbij spelen emoties, verdriet, boosheid en angst een grote rol.

Te mogen werken met een patiëntengroep waar mijn hart lag. Een kwetsbare groep mensen die blij is met even een hand op hun schouder of een glimlach, gewoon er zijn voor mensen die in een zeer heftige periode van hun leven zitten. Een kleine handreiking kan zo belangrijk zijn. De persoonlijke benadering, dat heb ik altijd belangrijk gevonden!

Binnen ons werk zie ik ook veel verdriet, machteloosheid en vele emoties. Luisteren en er zijn waar nodig is, het zit vaak in de kleinste, soms onbelangrijke lijkende, dingen. Soms in een creatief iets, zeg het maar. Graag volg ik mijn gevoel daarin.

Recent was er een euthanasie waar mevrouw in totale eenzaamheid zou sterven. Voor haar was het zo belangrijk dat ik daar als ‘bekende’ bij aanwezig wou zijn. Er op dat moment kunnen zijn voor iemand. Zo dicht bij iemand te mogen zijn … fijn om daar iets in te mogen betekenen binnen mijn werk.